Federale premies

Naast lokale en provinciale premies kun je ook een premie voor isolatie van de federale staat krijgen. De Belgische overheid biedt een aantal mogelijkheden om jouw investering in energiebesparende maatregelen meer draagbaar te maken. Zo kun je een directe uitkering (gestort op je rekening) of een korting/vermindering (inkomstenaangifte) krijgen.

Fiscale voordeel

Er is voor een specifieke type isolatie mogelijk om gebruik te maken van een fiscale aftrek. Indien je dakisolatie laat plaatsen dan kun je tot 30% van de isolatiekosten in mindering brengen op je aangifte, hier is er een specifieke box voor (energiebesparende maatregelen). Het maximale wat je terug kunt vorderen is €3040 euro per geval en dient het isolatiemateriaal te voldoen aan een bepaalde Rd-waarde (2.5 m2K/W). Op die manier betaal je netto een stuk minder voor dakisolatie. Dit bedrag komt bovenop de premie die je krijgt per m2 geplaatste isolatie. Houd er ook rekening mee dat de werken door een aannemer of een isolatiebedrijf moeten worden uitgevoerd.

In 2017 zal het een en ander hervormd worden wat betreft de premieregelingen voor isolatie. De Vlaamse overheid heeft bepaald dat de fiscale voordeel zal worden geschrapt en enkel nog een premie per m2 wordt gegeven. In 2016 kon je €8 euro per m2 aan geïsoleerd dakoppervlak krijgen, in 2017 is dit €6 euro per m2. Doe-het-zelvers krijgen dan €3 euro per m2.

Sociale premie huurwoningen

Sociale huurders die gezien worden als kwetsbaar krijgen de mogelijkheid om hun dak te laten isoleren. Het gaat om woningen met een huurprijs van maximaal €450 euro. Een belangrijke voorwaarde is dat de huurprijs niet omhoog gaat nadat de werken zijn afgerond. De bedoeling is om deze huurders te helpen om een lagere energierekening te krijgen.

Verbeteringspremie

Er is een zogenoemde verbeteringspremie die de Vlaamse overheid aanbiedt als je bepaalde verbeteringen aan jouw woning laat uitvoeren of om overbewoning tegen te gaan. Als je werken aan je woning laat uitvoeren aan het dak, de elektriciteitsvoorziening, de verwarmingsketel, sanitair, de gevel of vochtproblemen laat verhelpen dan kun je een premie tegemoet zien. Je woning dient echter wel 25 jaar of ouder te zijn. Daarnaast mag jouw gezin niet meer dan €29.600 euro per jaar verdienen.

> Aanvraag verbeteringspremie
Nadat de verbeteringswerken zijn uitgevoerd dien je de aanvraag voor de premie in. De facturen mogen op die dag niet ouder zijn dan 1 jaar. Het formulier kun je online downloaden en indienen. Dat kan hier op de website van Wonen Vlaanderen.

Isolatiebedrijven vergelijken?

Benader isolatiespecialisten uit jouw regio en vergelijk het lokale aanbod. Gebruik onze offerte service en krijg een overzicht van de kosten voor jouw opdracht. Gratis en vrijblijvend.