Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Premie-isolatie.be
Premie-isolatie.be

EPC

Een energieprestatiecertificaat (EPC) geeft aan hoe energiezuinig een woning of kantoorpand is. In België is dit certificaat een verplichting bij de verkoop en verhuur van woningen en bepaalde openbare gebouwen. Als je een huis, appartement, serviceflat, studentenkamer etc. wilt verkopen of verhuren dan moet de eigenaar van het bouwwerk een EPC kunnen laten zien, zodat er rekening gehouden kan worden met de energieprestatie van dat gebouw bij hun beslissing om wel of niet over te gaan op aankoop of huur.

Muurisolatie isolatieplaten

Nieuwbouw (EPC bouw)

Een verslaggever kan bij de bouw een EPC opstellen wat overigens niet zo zeer geldt voor verbouwingen. Ook bij de verkoop van een woning die al reeds een EPC heeft hoeft er geen nieuwe EPC opgesteld te worden. Als je gaat verbouwen waarbij aan de EPB-eisen voldaan moet worden, dan is een ‘EPC voor bestaande bouw’ noodzakelijk. Een energiedeskundige type A kan dit voor je opstellen. Overigens is het ook wettelijk verplicht om van het bouwwerk het kengetal, het E-peil, het adres en unieke code van de EPC te vermelden. Denk hierbij aan advertenties om het bouwwerk te verkopen.

Uiterlijk 6 maanden

Het is verplicht voor nieuwbouwwoningen, uiterlijk 6 maanden na datum van ingebruikname, dat er een EPB-aangifte door de verslaggever wordt ingediend. Dit dient elektronisch te gebeuren. Het bouwwerk wordt vervolgens met een EPB-aangifte en EPC afgeleverd. Dankzij dit termijn van 6 maanden is het mogelijk dat nieuwbouwwoningen te koop of te huur worden aangeboden zonder dat het EPC bekend is. Omdat het verplicht is de unieke code van de EPC in de advertentie te vermelden dien je dus aan te geven dat deze code nog niet beschikbaar is.

Lees ook:
www.energiesparen.be

 

Offertes voor een EPC-keuring ontvangen?

Kies voor een erkende EPC-keurder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van EPC-keurders actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende EPC-keurders