Kelderisolatie premies

Een kruipkelder is een ruimte welke vaak wordt overgeslagen als het aankomt op het plaatsen van isolatie. Echter wat voor velen niet duidelijk is, is dat in de kruipkelder veel warmte verloren gaat. Met kelderisolatie is er dus direct veel te winnen op vlak van energiebesparing.

Over het algemeen kan kelderisolatie snel geplaatst worden zonder dat de vloer opengebroken dient te worden. Zo kun je dus direct al beginnen met besparen als de isolatie eenmaal geplaatst is. Bovendien kun je kiezen uit verschillende soorten isolatiemateriaal en zijn er diverse methodes zodat ook jouw woning voorzien kan worden van kelderisolatie. Daarnaast is het mogelijk om gebruik te maken van premies die de Vlaamse overheid aanbiedt. Zo kun je je investering nog sneller terugverdienen.

Waarom kelderisolatie?

Met het isoleren van de kelder en/of kruipkelder kun je een goed rendement op je investering verwachten. Niet alleen krijg je steun van de overheid, ook zal je het betaalde bedrag vrij snel terugverdienen (vergeleken met bijvoorbeeld andere soorten isolatie zoals muurisolatie). Met kelderisolatie ga je opstijgend vocht tegen en zorg je dat er geen koudebruggen zijn die tot condensvorming en schimmelvorming kunnen leiden. Dit betekent dus dat kelderisolatie je woning droger, warmer en gezonder maakt. Meer comfort en een lagere energierekening dus.

Kelderisolatie biedt deze voordelen:

  • gaat vocht- en schimmelvorming tegen
  • aanzienlijk effectief tegen warmteverlies
  • geen breekwerk noodzakelijk dus snel geplaatst
  • perfecte hechting zonder kieren of gaten voor optimale isolatie

Vraag naar de mogelijkheden en kom in contact met isolatiebedrijven in jouw regio.

Isolatiematerialen en methodes

Omdat een kelder of kruipruimte direct onder een woning staat en dus in contact staat met een vochtige grond is de kans op vochtophoping en condensvorming onder je woning groot. Bovendien zijn sommige isolatiematerialen en isolatiemethodes niet geschikt voor deze vorm van isolatie. Denk bijvoorbeeld aan glaswol of rotswol die vocht opnemen en daarom niet in een kelder geplaatst mogen worden. Daarentegen zijn bijvoorbeeld isolatieplaten gemaakt van XPS, PUR, EPS en PIR wel te gebruiken voor kelderisolatie. Deze isolatiematerialen zijn lichtgewicht en eenvoudig te plaatsen.

Kelder isoleren met PUR

Het is niet altijd mogelijk om met isolatieplaten te werken, bijvoorbeeld als er veel buizen aan de bovenkant van je kruipkelder hangen. In dat geval biedt PUR schuim uitkomst. Gezien het schuim aan het plafond van de kelder gespoten wordt zal het dus tot in de kleinste openingen hechten en zorgen voor een naadloze isolatie. Je huis is vanaf nu goed beschermt tegen vocht en kou vanuit de grond.

Prijzen kelderisolatie

Als je kelderisolatie laat plaatsen moet je uitgaan van zo een €25 euro per m2 die je moet gaan betalen. Voor dit bedrag worden er gangbare isolatieplaten in jouw kelderruimte gelegd. Gespoten PUR isolatiemateriaal is iets duurder en komen er ongeveer €5 euro aan kosten bij bovenop het eerder genoemde bedrag. Laat meerdere isolatiebedrijven je een gratis kostenoverzicht toesturen.

Premie kelderisolatie

Infrax en Eandis (netwerkbeheerders) geven je een premie van €6 euro per m2 als de isolatie door een aannemer of isolatiebedrijf aangebracht wordt. In 2017 zal het een en ander hervormd worden, maar het premiebedrag voor vloerisolatie en kelderisolatie zal niet veranderen. Alleen de isolatiewaarde wordt strikter, er is vanaf 1 januari 2017 een Rd-waarde van minstens 2.0 m2K/W vereist. Materiaal met deze warmteweerstand is over het algemeen duurder. In 2016 gaat het om een Rd-waarde van minstens 1.2 m2K/W. Houd er ook rekening mee dat de premie alleen geldig is wanneer het een bestaande woning betreft die gebouwd is voor 1 januari 2006.

Isolatiebedrijven vergelijken?

Benader isolatiespecialisten uit jouw regio en vergelijk het lokale aanbod. Gebruik onze offerte service en krijg een overzicht van de kosten voor jouw opdracht. Gratis en vrijblijvend.

Zie: www.vlaanderen.be