Dakisolatie premies

Let op! Vanaf 1 januari 2017 is het niet meer mogelijk om nog van een hogere premie in Vlaanderen te genieten, want de regelingen voor dakisolatie en zoldervloerisolatie zijn per die datum hervormd. Alleen als je gebruik hebt gemaakt van de overgangsregeling kun je nog gebruik maken van de extra hoge premie voor dakisolatie (fiscale aftrek van 30% op de inkomstenbelasting).

Er is een belastingvermindering van 30% waar je gebruik van kon maken in 2016, maar niet in 2017. Belangrijk om te weten is dat de bestelling en het voorschot voor het einde van 2016 moet plaatsvinden. De isolatiewerken mogen eventueel ook in 2017 geplaatst worden (maar wel vóór 31 december 2017).

Premie dakisolatie

Zoals hierboven is aangegeven zal de dakisolatie premie verlaagd worden in 2017. Dit betekent dus dat je in dat jaar enkel een premie kunt krijgen per m2 en geen gebruik kunt maken van de fiscale aftrek van 30%. Dit is de situatie in 2016:

1) dakisolatie laten uitvoeren door een aannemer of isolatiebedrijf:

 • Rd-waarde van isolatiemateriaal minstens 3.5 m2K/W? Dan recht op €6 euro per m2.
 • Rd-waarde van isolatiemateriaal minstens 4.0 m2K/W? Dan recht op €7 euro per m2.
 • Rd-waarde van isolatiemateriaal minstens 4.5 m2K/W? Dan recht op €8 euro per m2.

2) dakisolatie zelf plaatsen:

 • Rd-waarde van isolatiemateriaal minstens 3.5 m2K/W? Dan recht op €3 euro per m2.
 • Rd-waarde van isolatiemateriaal minstens 4.0 m2K/W? Dan recht op €3.5 euro per m2.
 • Rd-waarde van isolatiemateriaal minstens 4.5 m2K/W? Dan recht op €4 euro per m2.

Daarnaast zijn er verschillende voorwaarden waar je aan moet voldoen. Deze zijn onder meer:

 • Er wordt niet meer uitgekeerd dan het factuurbedrag. Deze dien je dus ook te overhandigen.
 • Het premiebedrag is gebaseerd op het geïsoleerd oppervlak en niet op wat je aan isolatiemateriaal hebt aangeschaft.
 • Beschermde afnemers krijgen een opslag van 50% op bovenstaande premiebedragen.

Wat veranderd er in 2017?

In 2017 zal het een en ander veranderen wat betreft de premies voor isolatie. De steun van de Vlaamse overheid dat betrekking heeft op dakisolatie zal worden afgebouwd en zal er geen fiscale aftrek van 30% op de totale kosten meer zijn. Dit betekent dat je netto een stuk meer kwijt bent voor dakisolatie. Hieronder een tabel met de belangrijkste verschillen als je van plan bent om 72 m2 aan dakoppervlak gaat isoleren. Houd ook deze website in de gaten voor meer informatie over de premie dakisolatie.

Dakisolatie Premie
2016
Investering
2016
Premie
2017
Investering
2017
Hellend dak (72m2) €8 euro per m2
met fiscale aftrek
€1134 euro €6 euro per m2
geen aftrek
€2010 euro
Platte dak (72m2) €8 euro per m2
met fiscale aftrek
€7518 euro €6 euro per m2
geen aftrek
€8726 euro
Zoldervloer (72m2) €8 euro per m2
met fiscale aftrek
€759 euro €6 euro per m2
geen aftrek
€1476 euro

Zoals je kunt zien is zonder de fiscale aftrek de investering een stuk hoger. Merk ook op dat het premiebedrag verlaagd zal worden naar €6 euro per m2 en is dus niet meer €8 euro per m2.

Voorwaarden

Zoals bij elke premieregeling zijn er ook voor de dakisolatie premie enkele voorwaarden waar je aan moet voldoen.

 • Alleen van toepassing op bestaande woningen die zijn aangesloten op het netwerk van Eandis of Infrax voor 1 januari 2006.
 • De aanvraag dient met voldoende bewijzen ingediend te worden. Er moet onder andere ingeleverd worden: een aankoopfactuur (geen offerte, leveringsbon, kasticket of pro-forma factuur) van het isolatiemateriaal met vermelding van het merk, de soort, de dikte, het type, Rd-waarde en het aantal m2, de kostprijs van het materiaal en de plaatsing en de datum van de isolatiewerken.
 • De Rd-waarde van het isolatiemateriaal moet minstens 3.5 m2K/W bedragen.
 • De premie is geldig voor dakisolatie of voor zoldervloerisolatie, niet voor beide.
 • Alleen na-isolatie van een bestaand dak komt in aanmerking of het aanbrengen van isolatie tijdens een volledige dakvernieuwing.
 • Zoldervloerisolatie wordt alleen als dakisolatie beschouwd wanneer het de vloer van een onverwarmde zolder betreft.
 • Als het de isolatie van een hellend dak betreft, moet er ook een dampscherm aanwezig zijn langs de binnenzijde van de woning.

Hellend dak isoleren

Wil je je hellend dak isoleren? Dan kun je ervoor kiezen om het dak via binnen of via buiten te isoleren (warme zijde en koude zijde methodes). Het is belangrijk om bij hellend dak isolatie een beschermlaag te plaatsen tussen het isolatiemateriaal en de dakbedekking. Dit voorkomt schimmel- en condensvorming in het dak. Zo een dampscherm is tevens ook verplicht als je een premie wilt ontvangen van de Vlaamse overheid.

Wat zijn eigenlijk de kosten van het isoleren van een hellend dak? Maar ook van een plat dak? Het beste kun je in beide gevallen bij meerdere partijen een offerte aanvragen. Hiermee kun je dan de prijzen van de isolatie met elkaar vergelijken. Kijk bij het vergelijken van de offertes ook naar de garantie, de besparingen en de kwaliteit van het werk en het materiaal. Goedkoop is immers niet altijd de beste stap; ook omdat je aanvraag voor een premie bij verkeerde materialen afgekeurd kan worden. Met onze offerte service kom je met vakbekwame isolatiebedrijven in contact die je goed van dienst kunnen zijn.

Isolatiebedrijven vergelijken?

Benader isolatiespecialisten uit jouw regio en vergelijk het lokale aanbod. Gebruik onze offerte service en krijg een overzicht van de kosten voor jouw opdracht. Gratis en vrijblijvend.

Zie ook:
Vlaanderen.be